top of page

Rituale in Orthodoxe Kirche / Обреди у Православној цркви

Под црквеним Светим тајнама подразумевају се одређени свети обреди, током којих се на човека спушта посебна Божја благодат. У Православној цркви постоји седам Светих тајни, а то су: Крштење, Миропомазање, Исповест, Причешће,Брак, Осећење јелеја и Свештенство. Овде вам доносимо обавештења која се тичу најчешћих обреда који се дешавају у нашем храму.

Das Mysterium (Sakrament) ist eine sichtbare liturgische Handlung, dank derer wundersame Gaben auf jene übertragen werden, die diese empfangen haben.Die Heiligen Sakramente der Taufe, der Myronsalbung und der Priesterweihe können nicht wiederholt werden! Die übrigen schon. 

krstenje_deteta_obicaji_i_verska_pravila
Taufe
1-29.jpg
Hochzeit
20190719_0548-e1563907832467-680x675.jpg
 Totengedenken
Крштење

”Крштење је рађање за нови живот. Света Тајна Крштења представља сапогребење и саваскрсење Христу; умирање греховног човека и рађање новог. Крстити се значи стећи право учешћа на евхаристијском сабрању и приступању Св. Пришешћу.”

Здравко Пено

Венчање

"Оставиће човек оца свога и матер и прилепиће се жени својој, и биће двоје једно тело. Тајна је ово велика, а ја говорим о Христу и о Цркви. Тако и ви, сваки да воли онако своју жену као и себе самога, а жена да се боји свога мужа."

 Апостол Павле

Парастос

"Браћо, нећу да вам буде непознато шта је са онима који су уснули, да не бисте туговали  као они који немају наде. Јер ако верујемо да Исус умре и васкрсе,тако ће и Бог оне који су уснули у Исусу довести са Њим."

Апостол Павле

bottom of page